El-varme kan være lønnsomt, også i bygg over 1000 kvm

Reglerne i Bygningsreglementet (TEK17) kræver, at mindst 60 procent af det normerede nettoenergiforbrug i nye bygninger over 1000 kvm skal dækkes af energifleksible varmesystemer. Dette har ofte ført til, at 100 procent af opvarmningen sker med vandbåren varme. Nu viser en ny, uafhængig rapport fra Rambøll, at der i visse tilfælde kan findes bedre og mere rentable alternativer.

– Det siges, at kun vandbåren varme må anvendes i boligbyggeri over 1000 kvm. Alligevel er der gode muligheder for at bruge elvarme dér, forsikrer Arne Hoseth fra Glen Dimplex Nordic.

– Det var nærmest en vedtaget sandhed, at kun vandbåren varme måtte anvendes i bygninger over 1000 kvm, siger nordisk produktchef Arne Hoseth fra Glen Dimplex Nordic. – Derfor betragtede vi dette marked som tabt. Men vi ved, at nogle installatører alligevel benytter vores panelovne og elektriske varmekabler i denne type projekter.

– Det siges, at kun vandbåren varme må anvendes i boligbyggeri over 1000 kvm. Alligevel er der gode muligheder for at bruge elvarme dér, forsikrer Arne Hoseth fra Glen Dimplex Nordic.

Et af disse projekter er de nye boligblokke, der opføres på grunden til den gamle JL Tiedemanns Tobaksfabrik på Ensjø i Oslo.
– I de 322 lejligheder i område G gav hovedentreprenøren Veidekke og bygherrerne Selvaag Bolig og Ferd grønt lys til, at vi kunne anvende panelovne og elektrisk opvarmning i kombination med vandbåren varme, fortæller projektleder Rune Aasberg fra Romerike Elektro, som har ansvaret for hele elinstallationen her.

Fakta

Rambølls rapport er baseret på beregninger, de har foretaget for en mindre boligblok med 22 boligenheder fordelt på 4 etager. De understreger, at hverken størrelsen på blokken eller antallet af lejligheder er udslagsgivende for resultaterne i rapporten. De samme principper vil gælde for andre boligblokke over 1000 kvm.

Rambøll har undersøgt tre typiske niveauer i forhold til bygningers energiydelse:

Eksempel 1 (TEK 17):En bygning, der opfylder TEK17-standarden og dermed minimumskravene til U-værdier og lufttæthed. En bygning, der lige præcis opfylder kravet til nettoenergibehov i § 14-2.

Eksempel 2 (TEK 17+):En bygning, hvor der er gennemført energieffektiviseringstiltag, så opvarmningsbehovet er reduceret. Nettoenergibehovet udgør mindre end 90 % af energibehovet for en typisk TEK17-bygning.Eksempel 3: (passivhus):En bygning, der opfylder passivhus-kriterierne i henhold til NS 3700:2013. Bygningen har et meget lavt opvarmningsbehov (< 15 W/m²).

Langt mere fleksibelt med panelovne

– Vi opfylder 60 procents-kravet ved at anvende vandbåren varme som energikilde til ventilation, varmt brugsvand og gulvvarme på badeværelserne i lejlighederne, forklarer Kristoffer Gregersen. Han er koncerndirektør for kommunikation og bæredygtighed i Selvaag Bolig AS. – Det er vigtigt at huske, at varmt brugsvand er den største energiforbruger. Og da de boliger, vi bygger nu, er meget energieffektive, er det ofte nok med én eller to panelovne til at opvarme opholdsrum. Det er jo også langt nemmere at flytte en panelovn sammenlignet med en fastmonteret, vandbåren radiator. Så elvarme er en fleksibel løsning – både for bygherren og for kunderne.